Glæd dig til at opleve disse kunstværker
Til Vinterlys 2025 kan vi byde på 30 lyskunstværker, lavet af både lokale skoleelever og af erfarne kunstnere fra det store udland.
1. The knot
af Anže Kreč (Slovenien)
The Knot er en interaktiv lysinstallation, som drives ved, at tilskuerne drejer på tre håndsving. Installationen symboliserer de endeløse cyklusser af energi, vi investerer i samfundsmæssige og personlige systemer, og opfordrer til refleksion over vores roller i opretholdelsen af dem. Ved at dreje på håndsvingene bliver tilskuerne aktive deltagere i loopet og er både konkret og i overført betydning med til at belyse forbindelser mellem indsats, resultat og de systemer, vi uden at tænke over det, indgår i.
Slovenske Anže Kreč er scenograf og lyd- og lysdesigner, som har været innovativ inden for sceneteknik. Han har samarbejdet med mange teatre og festivaler som lysdesigner.
2. Skjern Kristne Friskole
En lysende uglekoloni i skoven
af Krea-holdet fra 6. klasse
Gigantic butterflies
af Leonora Andersen & Tristan Seelan
Ser du det store i de små insekter?
Fugleliv ved fuglehuse
af 4. klasse
Der er hundredvis af spurve – tusind millioner. De smutter, og de futter rundt ved skov og vej…
– Men hvorfor falder antallet af spurve år for år?
Apple phone or apple tree?
af Smilla, Silja og Petra, 8. klasse
Et blik ind i telefonens udvikling – har du styr på dit skærmforbrug?
3. Above water
af Aesop
4. Skjern Kristne Friskole
Blade som tøj - tøj som blade
af Astrid, Frida og Johanne Sophia, 8. klasse
Tænk på at natur kom ind i vores hverdag og vores hverdag kommer ud i naturen. Vi behandler tøj ligesom blade. Når vi smider det ud, kommer det ud i naturen, men vi glemmer at tøjet ikke bliver nedbrudt og forgår som blade.
Ødelæggelsen
af Clara, Emma og Othilia, 8. klasse
Naturen bliver kvalt for næsen af os -påvirket af menneskets hånd.
Toxic waste
af Nanna Bruun & Rebekka Brosbøl
Der var engang en rig familie, som ejede en fabrik, der producerede skønhedsprodukter. En dag ville de lave en bodylotion, men det gik galt. Kemikalierne gav udslæt. Derfor blev det hele smidt ud – ud i skoven.
Skovens dyr begyndte at snuse til det – og spiste af det, derfor lyser dyrene om natten. Det påvirkede ”The circle of life”.
5. Insekternes blik
af Anna Rosa Hiort-Lorenzen (Danmark)
Vi lever på Jorden i sameksistens med væsener som formentlig opfatter verden anderledes end vi gør. Insekter ser flere lysfrekvenser og opfatter ultraviolette bølgelængder. De ser derfor andre farver, end vi gør. Dette værk er i dagslyset en installation af grene, blade, frøstande, svampe og rødder, men i mørket lyser værkerne op i ultraviolette farver. Installationen viser på den måde menneskenes blik på naturen i dagslys, og insekternes blik i mørket.
Anna Rosa Hiort-Lorenzen fra København er også kendt under kunstnernavnet ROSA DEER. Hendes lysværker er inspireret af naturen og opstår ud fra et ønske om at formidle naturens skønhed på nye og overraskende måder. Læs mere på kunstnerens hjemmeside.
6. Animals
af Suren Manvelyan (Armenien) og Ivo Opl (Tjekkiet)
Gå forsigtigt, så du ikke skræmmer dem!
Den interaktive land art-installation ANIMALS inviterer dig til at nyde naturens skønhed gennem 16 dyrearters nysgerrige øjne, blandt andet chimpanse, ravn, kaiman og zebrafisk. Ligesom i naturen er installationerne følsomme over for forstyrrelser. Nogle gemmer sig og andre kan gøre klar til at angribe, hvis du ikke er stille. Men bare rolig – de bider ikke!
Installationen er baseret på dyrefotografier af den armenske fotograf Suren Manvelyan, som den tjekkiske designer og kunstner Ivo Opl har brugt til en interaktiv land art-installation.
Ivo Opl fra Tjekkiet er kunstner og designer og benytter sig ofte af genbrug og upcycling i sine værker. I værket ANIMALS benyttes over 40 aflagte smartphones, som er forvandlet til interaktive installationer.
Suren Manvelyan er en professionel armensk fotograf, hvis billeder er bragt i blandt andet National Geographic, Die Zeit og Guardian. Han har i øvrigt også en doktorgrad i teoretisk fysik og har modtaget en pris for sit forskningsarbejde inde for kvanteteknologier. Læs mere på kunstnernes hjemmeside (engelsk).
7. Mandala
af Ant Dickinson (Wales)
Mandaler bruges i mange spirituelle traditioner som hjælpemidler til meditation og åndelig vejledning.
Den fremstår som en svævende organisk form, kun synlig i sin helhed i korte øjeblikke. En æterisk mandala, der hvirvler rundt i vanddamp, manifesterer sig, forsvinder, og dukker aldrig op igen på nøjagtig samme måde. Dynamikken skabes udelukkende af luftens bevægelse gennem disen.
Den svævende form er inspireret af de grenlignende strukturer på lav, de ældgamle livsformer, der findes over hele verden. Lav ses ofte som enkelte enheder, men er faktisk en symbiose af alger og svampe. Uden udviklingen af dette usandsynlige forhold mellem forskellige arter, ville det tidlige liv på planeten aldrig være kommet fra hav til land.
Når man stirrer ind i lyset, hypnotiseres man til en meditativ tilstand og stirrer ind i sin egen evolution.
Waliseren Ant Dickinson er digital kunstner og arbejder med projektioner, billeder i bevægelse, lys, lyd og musik.
8. Skjern Kristne Friskole
Havfruen Arianna
af Dagmar og Isabella R., 7. klasse
Under temaet ”Hybrid Nature” kom vi til at tænke på, hvordan begreber opstår: Hav + frue = Havfrue.
Vi har valgt at lave en havfrue, fordi det er en hybrid af en fisk og et menneske.
Gigantisk åkande
af Ellen, Gry, Isabella N. & Maria, 7. klasse
Åkanden skyder fra bunden af søen og strækker sig mod solen. Selvlysende sø-planter omkranser den.
9. Goble Space
af Den danske Design- og Håndværksefterskole, Skjern
Det store og mystiske havs gobler med vidunderlige farver kommer til udtryk i form af svævende og lysende gobler i træerne over os i deres helt eget "GOBLE SPACE".
10. Skjern Kristne Friskole
Disko-sneglen
af Marie, Selma & Frida, 7. klasse
Sneglen bærer sit HUS på ryggen og trækker det gennem skoven.
Denne snegl overrasker med sit diskolys.
11. Drama at the diorama
af Eric Langendoen – Kunstenaarscollectief Waterlanders (Nederlandene)
Dette interaktive kunstværk består af syv kasser på piedestaler med overraskende indhold. Hver indeholder en hel verden, som du kan ændre på. Sjove og mystiske ting sker, mens du kigger.
Eric Langendoen arbejder med teater, design og billedkunst og så er han drivkraften bag kunstnerkollektivet Waterlanders. Eric Langendoen udstillede kunstværket Mystical Forest ved Vinterlys 2023.
12. Ascending bubbles
af Eric Langendoen – Kunstenaarscollectief Waterlanders (Nederlandene)
Kunstværket består af en serie af gennemsigtige selvlysende rør. Det sovende træ drømmer, mens det tager en pause fra at vokse ind i himlen. Den udånder sine tanker som bobler, der stiger op og bryder overfladen.
13. Fugleflugt
af Jakob Fälling (Danmark)
En lysende fugleflok af mere end 20 forskellige fugleskuplturer i træerne over et 170 meter langt stiforløb. Du kan studere fuglene enkeltvis, bevæge dig gennem flokken eller nyde fugletrækket på afstand. Fuglene er inspireret af lokale borgeres beretninger, virkelige fugle samt nedslag i kunsthistorien. Huit-huit.
Jakob Fälling fra Roskilde er tegner, forfatter og journalist. Nogle husker nok Jakob Fällings tegnede fortælling ”Krig og Kærlighed”, som blev vist på Ringkøbing Kirke ved Media Art Days i oktober 2024. Læs mere på kunstnerens hjemmeside.
14. Insekternes blik II
af Bystuen i Velling og Anna Rosa Hiort-Lorenzen (Danmark)
15. Plads til dig
af Aktivitetsområdet Sundhed og Omsorg
Aktivitetsområdet Sundhed og Omsorg i Ringkøbing-Skjern Kommune består af AktivitetsCenter Skjern, Aktivitetsgården Tarm, AktivitetsCenter Videbæk og Aktivitetshuset Ringkøbing. Læs mere på deres hjemmeside.
16. Aquatics
af Philipp Artus (Tyskland)
Skab dit eget havdyr og se det komme til live i en virtuel undervandsverden.
Aquatics er en interaktiv lysinstallation, hvor animerede havdyr svømmer rundt og interagerer med hinanden. Kunstværket udforsker livets opståen gennem abstrakte former og bevægelse. Publikum kan designe deres egne skabninger ved hjælp af en tablet og tilføje dem til det virtuelle økosystem.
Philipp Artus er en multidisciplinær kunstner og filmskaber fra Berlin. Hans eksperimentelle animationer, lysinstallationer og tegninger udforsker livet gennem bevægelse, lyd og billede.
17. Do not go gentle into that good night
af Craig Morrison (UK) og Ann Kathrin Granhus (Norge)
Designeren Craig Morrison og danseren Ann Kathrin Granhus udforsker i fællesskab grænserne mellem menneskelig bevægelse, naturlig form og konstrueret rum.
I en nøje udvalgt del af Fredskoven udfoldes temaerne modstand, skrøbelighed og bevægelse.
En solodanser væver sig gennem nettet af træer og piggede former, omgivet af lange spor af lys, der oplyser skoven i flygtige, skiftende mønste.
Værkets titel henviser til et digt af samme navn, skrevet af den walisiske digter Dylan Thomas i 1947. Flere komponister har gennem tiden sat musik til digtet, blandt andre Igor Stravinsky (1954) og Iggy Pop (2019).
Craig Morrison fra London er oprindeligt uddannet teaterdesigner og har gennem 40 år opnået anerkendelse som både designer, teaterdesigner og lyskunstner. Nogle husker sikkert hans piggede gummi-rygsække og jakker fra midten af 80’erne, som i øvrigt blev relanceret i 2024.
Ann Kathrin Røsvik Granhus fra Trøndelag i Norge er en alsidig dansekunstner og danseinstruktør. I over et årti har hun lavet sine egne opsætninger, men interesserer sig også for at forene bevægelse med for eksempel fotografi og film – og nu også lyskunst.
18. The end of one thing is the beginning of another
af Jacob Juhl (Danmark)
19. Last memory of you
af Anni Laukka (Finland)
Hver eneste dag er der et barn i, verden mister en de holder af i en konflikt.
Anni Laukkas skygge-skulptur ”Det sidste minde om dig” er lavet af legetøjssoldater og -kampvogne og illustrerer den sorg og usikkerhed, som familier lever med i krigstid.
Værket er inspireret af de billeder og historier, der opstod, da Rusland invaderede Ukraine; scener med fædre, der tårevædet måtte tage afsked med deres familier for at forsvare deres land, mens kvinder og børn søgte i sikkerhed.
Værket fanger øjeblikket med adskillelse og stiller spørgsmålet, om dette flygtige farvel vil blive barnets sidste minde om sin far eller soldatens sidste minde om sin familie.
Anni Laukka fra Finland leger med lys og mørke og skaber detaljerede figurer, der kaster utrolige skygger. Hendes værker inviterer tilskueren til at kigge nærmere og opdage den skjulte mening i skyggen.
20. Genbrugsorgel
af FGU Midt-Vest Skjern
21. Ser du mig virkelig?
af Anne Mette Harkes (Danmark)
En visuel fremstilling af vores digitaliserede relationsopbygning. Ser vi egentlig hinanden igennem de digitale algoritmer og filtre, der i højere og højere grad fremstiller en pixeleret virkelighed – og eksisterer vi længere som en del af den biologi vi er formet af!?
22. Future hybrids
af Ringkøbing Gymnasium & Jacob Juhl (Danmark)
En installation bestående af fire individuelle hybridvæsner, sammensat af en blanding af kunstige og organiske materialer, og som bruger lys som kommunikationsmiddel. Nogle står på jorden, mens andre måske kravler i træerne.
23. Nexus
af Marieke van der Burg (Nederlandene)
I skovens mørke afslører dit lys en skjult verden af liv. I skæret fra din lommelygte fremkommer levende organismer. Skoven er en sammensmeltning af utallige livsformer; træer, planter, dyr, svampe og blomster, som er fundet som ét hele. Når noget bliver forstyrret, kan hele skoven mærke det.
Med denne interaktive lysinstallation kan du selv blive en levende organisme i skoven. Brug lygten til at blive forbundet med skoven og oplev, hvordan den reagerer ved at sætte spot på skovens skjulte livsformer.
Marieke van der Burg er mediedesigner fra Nederlandene, som blandt andet skaber interaktiv lyskunst, hvor publikum selv skal engagere sig. Nogle husker sikkert hendes installation ”Selfspot” fra Media Art Days i Ringkøbing i september 2024.
24. Les Luminéoles
af Porté par le Vent (Frankrig)
”De Illuminerede” er fantasivæsener med yndefulde vinger, der danser i vinden og skaber en let og poetisk atmosfære i luften. Når de letter, spreder de farver på nattehimlen og fortryller tilskuerne med deres luftballet. Luminéole’rne har tidligere danset på himlen over blandt andet London, Jerusalem, Nice og Singapore.
Porté par le Vent (Båret af Vinden) er grundlagt af den franske paraglider Christophe Martine. Siden 2011 har han skabt flere lysinstallationer, som alle har lyset og vinden som de bærende elementer. Læs mere på kunstnerens hjemmeside.